Fructe rosii

Publicat pe Actualizat pe

Fructele reprezintă o mină de aur de vitamine, minerale şi fibre. Pentru o bună asimilare a vitaminelor, se recomandă ca fiecare persoană să consume cel puţin 6 porţii de fructe pe zi.

Având în vedere că fructele în formă naturală, sunt formate în mare parte din apă, nu conţin colesterol, este foarte uşor pentru organism să proceseze şi să absoarbă vitaminele, mineralele din fructele proaspete.

Studiile spun că este foarte important să introducem în meniul zilnic, o paletă de culori şi arome. Dacă mâncăm mai mult de două culori pe zi, şi aici mă refer la alimente de culori diferite, şansele să fim mai mult timp sănătoşi, cresc.

Fructele roşii conţin vitamina A şi un antioxidant puternic numit licopen, au, de asemenea, rolul de a ajuta organismul în prevenirea anumitor boli pentru că sunt bogate în vitamine şi minerale, dar sunt şi buni detoxifianţi, ideali în curele de slăbire.

Roşul este culoarea care ne atrage privirea, ne energizează şi ne stârneşte pofta de mâncare. Totuşi e bine să ştim că fructele roşii sunt bogate în zaharuri, aşa că se recomandă a fi consumate în porţii mici, în loc de gustările de dimineaţă sau după prânz, şi să se consume cu două ore după mesele principale.

Licopenul din fructele si legumele rosii are un rol esential in prevenirea si chiar tratarea multor afectiuni ale organismului cum ar fi cancerul de san, cervical, de pancreas, de piele, de ovare, de stomac, deteriorarea vederii odata cu imbatranirea, cataracta, bolile cardiovasculare.

GOJIimages (7)

Goji este un fruct asiatic de culoare rosie originar din Himalaya, ce dateaza din anii 800 D.C.
Fructul este produs de Lycium Barbarum, planta considerata izvor de sanatate si utilizata de mii de ani de terapeutii tibetani si chinezi.
Goji a reprezentat un pilon important al medicinei chineze, insa abia recent, oamenii de stiinta din intreaga lume au descoperit motivele pentru care fructul este atat de eficient.
In urma unor investigatii minutioase, oamenii de stiinta au descoperit ca fructul este unul dintre cele mai bogate in nutrienti de pe pamant.

Pana de curand, Goji nu a beneficiat de notorietate sau un grad ridicat de consum in America si Europa. Acest lucru s-a datorat nefamiliarizarii civilizatiilor vestice cu fructul si beneficiile pe care le ofera.
Pentru populatiile vestice, cresterea sau consumarea fructului Goji a reprezentat mult timp un lucru complet necunoscut.
In ultima perioada, fructele Goji au devenit insa noul secret al sanatatii vesticilor iar popularitatea fructului a cunoscut o binemeritata crestere, in special datorita proprietatilor sale anti-aging si de reducere a greutatii corporale.

Daca semanati cu milioanele de persoane care intampina dificultati in planul lor de a scadea in greutate, probabil cunoasteti acest comportament comun: nu va puteti controla apetitul – in special nevoia de dulce – si nu aveti suficienta energie pentru a face regulat sport.
Nutrientii din fructele Goji targeteaza exact aceste 2 obstacole ale scaderii in greutate.

Ciclul vicios al foamei
Alimentele dulci, bogate in calorii sau cele bogate in amidon, tind sa aiba o valoare nutritionala mica. Dupa consumare, acestea declanseaza reactii hormonale care conduc la o pofta de mancare incontrolabila.
Procesul functioneaza astfel:
– Dupa consumarea de zahar sau alimente ce contin amidon, organismul le converteste in glucoza; Astfel, nivelul de zahar din sange creste considerabil.
– In consecinta, pancreasul produce un nivel crescut de insulina. Nivelul de zahahar din sange se „prabuseste”.
– Efectul: organismul are nevoie de mai mult zahar, mai multe alimente cu amidon;
– Ciclul se repeta.
Viteza cu care un aliment este convertit in glucoza este masurata cu o scala numerica denimuta index glicemic – IG.
Cu cat IG al unui aliment este mai mic, cu atat procesul de transformare si pofta necontrolata de a consuma calorii scad.

Goji prezinta caracteristici aditionale care controleaza glucoza si apetitul, continand 21% fibre. Alimentele bogate in fibre modereaza nivelul zaharului din sange.
Goji reprezinta si o buna sursa de crom, mineral care de asemeni, controleaza nivelul glucozei. Pe langa aceasta, cromul ajuta si la conservarea masei musculare pe perioada de scadere in greutate; muschii ard mai multe calorii decat grasimile, promovand un metabolism eficient si prevenind cresterea in greutate.

Goji prezinta caracteristici aditionale care controleaza glucoza si apetitul, continand 21% fibre. Alimentele bogate in fibre modereaza nivelul zaharului din sange.
Goji reprezinta si o buna sursa de crom, mineral care de asemeni, controleaza nivelul glucozei. Pe langa aceasta, cromul ajuta si la conservarea masei musculare pe perioada de scadere in greutate; muschii ard mai multe calorii decat grasimile, promovand un metabolism eficient si prevenind cresterea in greutate.

Pentru mai bine de 2000 de ani, Goji a reprezentat un remediu de baza al medicinei chineze. Cunoscut sub denumirea de „fruct al longevitatii”, Goji prezinta proprietati unice de fortifiere a sistemului imunitar.

Cresterea rezistentei in fata bolilor
Fructele Goji contin un compus unic cunoscut sub denumirea de Lycium barbarum polizaharide. Conform cercetatorilor, acest compus creste abilitatea organismului de a rezista in fata bolilor.
Fructele contin de asemeni vitamina C, oxidant necesar in cresterea si repararea tuturor tesuturilor umane, vindecarea ranilor, sanatatea cartilajelor, oaselor si dintilor, si zinc, necesar in reglarea apetitului, gustului si mirosului, controlul stresului, cresterea si dezvoltarea normala, sanatatea functiilor reproducatoare feminine simasculine.

Afectiunile auto-imune
Celulele imunitare protejeaza organismul si lupta impotriva factorilor externi cu potential nociv. Problemele apar in momentul in care sistemul imunitar identifica gresit acesti factori si declanseaza reactii impotriva unor celule sanatoase, provocand organismul sa lupte impotriva propriilor structuri si favorizand aparitia bolilor auto-imune.
Fructele Goji ajuta organismul sa distinga mai eficient factorii nocivi de cei sanatosi. Polizaharidele continute in fructe ofera celulelor zaharuri speciale care sustin sanatatea imunitara si imbunatatesc comunicarea inter-celulara.

Bacterii intestinale prietenoase
Goji sustine sistemul imunitar prin promovarea dezvoltarii bacteriilor prietenoase ale sistemului gastrointestinal. Combinatia de fibre si polizaharide naturale sustin dezvoltarea bacteriilor instestinale sanatoase, cum ar fi probioticele.
Aceastea protejeaza organismul impotriva bacteriilor nocive, sustin procesul digestiv, reduc simptomatologia afectiunilor digestive si riscul de reactii alergice.

Reactiile alergice
Alergiile se manifesta ca reactie la anumite tipuri de dereglari ale sistemului imunitar si pot fi provocate de nenumarati factori din mediu, inclusiv de ingredientele alimentare.
In Asia, Goji este utilizat in mod traditional pentru tratarea alergiilor. Cercetatorii chinezi au constatat ca fructul reduce anticorpii care genereaza raspunsul la alergen. Totodata, polizaharidele reinstaleaza functiile normale ale sistemului imunitar.

Cancerul
Un sistem imunitar sanatos este capabil sa se protejeze impotriva extinderii mutatiilor aparute la nivelul celulelor si acelulelor cancerigene.
Fructele Goji contin germaniu, mineral considerat a avea proprietati anti-cancerigene.
In plus, polizaharidele si antioxidantii previn si protejeaza organismului impotriva radicalilor liberi care favorizeaza aparitia cancerului.
Studiile desfasurate in China demontreaza ca fructele Goji inhiba unele mutatii genetice care conduc la cancer, si au proprietati anti-tumorale. In plus, Goji ar putea ajuta la combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei si tratamentului cu radiatii al cancerului.

 

CĂPŞUNE

Capsuna are toate calitatile pentru a încânta un evantai larg de consumatori: proprietati gustative, nutritive si terapeutice.
Ea ascunde sub învelisul rumen vitaminele A, B, C; saruri minerale si oligoelemente: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, siliciu, sulf, iod… dar si celuloza, glucide…

Prin compozitia sa, ea este recomandata pentru întarirea si remineralizarea organismului, sporirea imunitatii naturale a organismului, purificarea si fluidizarea sângelui, favorizând tranzitul intestinal si având o actiune benefica asupra functiilor hepatice si presiunii arteriale, pentru tonifierea corpului si cresterea diurezei.
Printre nenumaratele substante continute de capsuna, exista una care prezinta interes pentru reumatici, artritici si cei suferinzi de guta: acidul salicilic, care alina suferintele fara cel mai mic efect secundar, în vreme ce folosirea acidului salicilic produs în laborator nu ofera prea multe garantii.

Capsunile sunt bogate în zaharuri, în special în levuloza, pe care diabeticii o pot asimila fara probleme.
Studiile au demonstrat ca fructul are si excelente proprietati bactericide, fiind capabil sa opreasca dezvoltarea germenilor. In contact cu el, bacilul febrei tifoide moare în câteva ore. Este bine sa se consume capsuni dupa un meniu alcatuit din fructe de mare.

Masca tonica pentru ten obosit: o mâna de capsuni zdrobite, o lingura de miere lichida si trei sau patru picaturi de ulei de lavanda. Se amesteca bine. Se aplica pe fata si se lasa vreo 20 de minute. Se clateste cu apa necalcaroasa.

CIREŞE  

                                                                      

 Ciresele sunt unele dintre cele mai iubite fructe de catre romani. Se estimeaza ca in tara noastra sunt peste 4 milioane de ciresi. Cu atat mai bine deoarece adaugarea cireselor in dieta alaturi de un stil de viata sanatos ne pot scuti de multe neplaceri legate de sanatate. Ciresile rosii contin antocianine, antioxidanti puternici care reduc riscul aparitiei bolilor de inima. Si nu doar atat. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au demonstrat ca o dieta bogata in cirese reduce nivelurile crescute ale colesterolului si trigliceridelor din organism.

Ciresele sunt o sursa buna de melatonina, o substanta care ajuta la imbunatatirea ritmului circadian si a instalarii somnului. Compusii din cirese reduc durerile provocate de artrite si guta, reduc riscurile instalarii diabetului si ajuta in tratamentul pierderilor de memorie.

Numeroase studii au aratat ca fitonutrientii din cirese protejeaza neuronii din creier impotriva deteriorarii. Specialistii de la Universitatea din Boston au demonstrat ca putem mentine sanatatea creierului daca adaugam in dieta alimente bogate in antioxidanti, iar ciresele sunt campioane la acest capitol.

Fiind sarace in calorii dar bogate din punct de vedere nutritiv, ciresele sunt recomandate si in curele de slabire. In sezon, este bine sa facem cure cu cirese sau sucul lor. Efectele? Depurative, energizante, remineralizante, laxative, antireumatismale.

Pentru curatarea organismului de toxine, se recomanda o cura de cirese 2 – 3 zile pe saptamana fara a manca altceva. Astfel se favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Ciresele acrisoare sunt o sursa excelenta de beta caroten. Contin de 19 ori mai mult betacaroten decat afinele si capsunile.

GRAPFRUT ROŞU

Grapefruit-ul este un fruct citric mai mare ca dimensiune decat portocala si lamaia, cu un miez zemos si amarui. Francezii ii spun pomelo. El reprezinta o incrucisare intre portocala si pomelo.

Grapefruit-ul, roz, rosu si galben, contine foarte multa vitamina C, motiv pentru care se recomanda consumul zilnic.

In afara continutului bogat de vitamina C, fructul de grape mai are in compozitie si vitamina A, apa, calciu, fosfor, potasiu, B1, B2, B5 si fier.

Asemenea rosiei, acest citric contine si licopeina (cea care ii da si culoarea roz si rosie), un benefic antioxidant pentru organism, dar si cu efect anti-tumoral. Licopenul are capacitatea de a ajuta in lupta procesului de oxidare legat de radicalii liberi.

Grapefruit-ul ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor, prevenind inflamarea lor, ajuta la prevenirea bolilor tubului digestiv, a constipatiei, aciditatii gastrice, astmului, artritei, reumatismului, osteoartritei, diareei, constipatiei, diabetului, febrei, a oboselii, infectiilor (si genitale), herpesului, scade nivelul glicemiei, bolilor de rinichi, ficat, inima (reduce riscul unui infarct) si chiar a malariei (datorita substantei numita chinina).

Grape-ul este foarte popular datorita efectelor sale miraculoase in curele de slabire, mai ales ca are doar 25 de calorii (la suta de grame). Un astfel de fruct consumat zilnic te ajuta impotriva luptei cu surplusul de kilograme, fara a avea mari restrictii culinare. Este recomandat a se consuma in acest caz inainte de masa. El ajuta la scaderea colesterolului.

Mai este benefic, de asemenea, si in cazul transpiratiei picioarelor, ranilor, eruptiilor pe piele, matreata, paduchi, zona zoster, eczeme, diferitelor ciuperci ale pielii, cosurilor.

Grapefruit-ul isi aduce aportul si in cazul impiedicarii dezvoltarii mucegaiurilor, a dezinfectarii sistemelor de climatizare (etc). Coaja de grapefruit este un bun antiviral si antibacterian. Datorita continutului de uleiuri esentiale, coaja de grapefruit este recomandata ca antiviral si antibacterian natural.

MERE ROŞII       Marul rosu si in interior, de zece ori mai sanatos ca unul normal

In cenusi: potasiu, sodiu, siliciu, calciu, clor, acid fosforic, fier, magneziu, brom, alumina, arsenic, sulf, mangan, cobalt, tanin.

In pielita si in cotor: acid galotanic. Esenta lui contine: eteruri amilice; acizi – formic, acetic, caproic, acetaldehida, geraniol.

Vitamine: daca este slab continutul marului in vitamina A, in schimb, el contine vitamina B1 (10-100 mg pentru 100 g), vitamina B ori riboflavina (0,05 mg la 100 g), vitamina PP in partile exterioare ale fructului (0,5 mg la 100 g), coaja merelor contine, mai mult decit dublul miezului, acidul pantotenic (0,06 mg la 100 g), in sfirsit, vitamina C – un mar da 10 mg de vitamina C (L. Binet).

Valoarea calorica marcanta: 128 de calorii la 100 g.

Tonic muscular si al sistemului nervos (unul dintre cele mai bune fructe)

Diuretic uricolitic

Antireumatismal

Hipocolesterolemiant (prin pectina lui, dupa L. Binet)

Racoritor

Digestiv, stomahic, ocrotitor gastric

Antiseptic intestinal (favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide)

Stimulent si decongestiv hepatic

Laxativ

Depurativ sanguin

Reintineritor al tesuturilor

In Elvetia, anumiti medici trateaza cu succes diabetul infantil prin cure de mere si de legume (rosii coapte in cuptor).

Se recomanda sa mincam un mar la sfirsitul meselor, mai ales seara, pentru efectele lui laxative si virtutile de curatitor dentar. Probabil, datorita acidului sau oxalic, marul albeste dintii, lucru usor de constatat la marii consumatori de mere.

Pentru englezi: An apple a day keeps the doctor away, adica Un mar pe zi indeparteaza medicul.

Pentru normanzi, cidrul, care are anumite proprietati antireumatice, valoreaza inca si mai mult: Ceaiul asta te vindeca de toate bolile. Se poate, cu conditia sa-l dozezi, caci imi aduc aminte de un anumit contingent de normanzi dati pe mina medicilor militari in 1919: procentajul inaptilor s-a vadit uluitor. Fara indoiala, tuica traditionala de cidru (le calva) era si ea implicata.

Léon Binet, mare aparator al fructelor, reaminteste diversele utilizari ale marului. Crud sau copt in cuptor, dupa scoaterea inimii marului, prezentat sub forma de compot, la care putem adauga miere, utilizat la pregatirea clatitelor, a tartelor, a coltunasilor, a flancurilor populare, atit de laudate prin satele noastre, aici prajitura cu mere, dincolo inpegura – un mar inconjurat de coaja de piine si copt in cuptor, servit ca atare sau asociat cu orez sau cu jeleu de coacaze, marul se preteaza la numeroase formule culinare.

Infuzia de flori de mar (30 g la litrul de apa) este un calmant al tusei. (dupa Jean Valnet)

PEPENE ROSU  product_gallery_large_1299237567_GD010607-Pflanzen-Saatgut-Obstsamen-Wassermelone-Jenny-F1_215c5646-00c1-d96a-8c4b-3d2591f4d1ac

Pepene rosu sau pepene galben? Cand vine vorba despre alegerea unui pepene totul se reduce la gusturi. Unele dintre noi prefera pepenele rosu pentru ca este extrem de racoritor, altele ar opta pentru un pepene galben, dulce si aromat. Dar cand vine vorba despre beneficiile fiecaruia, stii pe care sa-l alegi?

Daca ar fi sa alegem intre pepenele rosu si pepenele galben in functie de beneficiile fiecaruia, nu am avea cum sa spunem ca unul este mai bun decat celalalt. Fiecare isi are proprietatile lui miraculoase pentru organism. Asa ca cel mai intelept este sa cititi despre beneficiile pe care le au atat pepenele rosu cat si pepenele galben si sa-i aveti la masa cat mai des in aceasta perioada!

Iti face pielea sa radieze, datorita continutului ridicat de vitamina A si vitamina C. Doua felii de pepene rosu pe zi pot face minuni cu pielea ta, facand-o mai catifelata si mai stralucitoare. De asemenea, datorita aminoacizilor, pepenele rosu grabeste vindecarea ranilor.

Te protejeaza de razele ultraviolete. Pepenele rosu are in compozitie apa, fibre si o concentratie mare de licopen, care conlucreaza pentru ca pielea ta sa absoarba cu pana la 40% mai putine raze UV.

Iti da energie. Pepenele rosu este o sursa importanta de vitamina B, care ne creste nivelul de energie din corp. Recomandarea specialistilor este sa consumi pepene rosu inainte de exercitiipentru a te hidrata suficient, dar si pentru a avea mai multa energie.

Reduce riscul formarii pietrelor la rinichi. Toata lumea stie ca pepenele este un diuretic puternic. Datorita acestei proprietati, pepenele rosu scade riscul formarii pietrelor la rinichi.

Poate preveni bolile de inima si chiar cancerul, datorita concentratiei mari de licopen, un antioxidant puternic care lupta impotriva formarii radicalilor liberi, care imbolnavesc celulele. De asemenea, licopenul ajuta la imbunatatirea vederii.

Pepenele rosu este bogat in vitamine din compexul B, necesare pentru producerea de energie. Pepenele rosu este o sursa foarte buna de vitamina B6 şi o sursă bună de vitamina B1, magneziu, si potasiu. Pepenele rosu are un conţinut mare de apă (aproximativ 92%) şi un continut mai mic de calorii decât multe alte fructe (o felie medie de pepene rosu are doar 48 calorii)! Raspundem asadar si la intrebarea daca o cura de pepene rosu ingrasa. Pepenele rosu are putine calorii si ca atare nu ingrasa!

Pepenele rosu este extrem debogat in citrulina, un aminoacid pe care organismul il foloseste pentru a face un alt aminoacid, arginina, care este folosit în ciclul de uree pentru a elimina amoniacul din organism şi de către celulele vaselor noastre de sange pentru a face oxid nitric. Oxidul nitric nu numai ca relaxeaza vasele de sange, scazand tensiunea arteriala, dar este si un compus a cărui producţie este consolidată de Viagra pentru a preveni disfunctia erectila. Cercetarile au demonstrat ca arginina imbunatateste sensibilitatea la insulina la pacientii obezi ce sufera de diabet de tip 2 si rezistenta la insulina.

Rosu si suculent, pepenele este una dintre cele mai bune surse de antioxidanti din natura! Pepenele rosu este o sursa excelenta de vitamina C si o foarte buna sursa de vitamina A , în special prin concentraţia de beta-caroten. Acesti antioxidanti puternici calatoresc prin corp neutralizand actiunea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substanţe nocive din organism care pot provoca daune si boli. Radicalii liberi sunt capabili sa se oxideze colesterolul, făcându-l sa se lipeasca de peretii vaselor de sange, situatie ce poate conduce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Radicalii liberi pot face atacurile de astm mai severe si pot creste inflamatia in osteoartrita si artrita reumatoida si pot deteriora celulele mucoasei colonului, transformandu-le in celule canceroase. Din fericire, vitamina C si beta-carotenul sunt foarte utile in a ne scăpa de aceste molecule dăunătoare şi, prin urmare, pot preveni pagubele pe care le-ar putea produce. O felie medie de pepene rosu asigura 24,3% din valoarea zilnică de vitamina C şi, prin intermediul beta-carotenului, 11,1% din doza zilnica necesara de vitamina A. O cura cu pepene rosu ne fereste asadar de foarte multe probleme de sanatate.

Pepenele rosu este, de asemenea, o sursa foarte concentrata de licopen carotenoid. Despre licopen mai puteti citi pe site-ul nostru in articolul despre tomate. Licopenul se absoarbe cel mai bine din rosii (tomate) in asociere cu uleiul de masline extravirgin, din pepene rosu si din fructul numit mango. Licopenul a fost subiectul a foarte multe cercetari si studii in ultimii ani in special pentru calitatile sale antioxidante si pentru proprietatile sale in prevenirea cancerului. Spre deosebire de multi fitonutrienti din multe alte produse alimentare ale căror efecte au fost studiate numai la animale, licopenul a fost studiat la om în mod repetat şi dovedit ca ofera protectie împotriva a o listă tot mai mare de tipuri de cancer. Aceste tipuri de cancer includ acum cancerul de prostata, cancerul de san, cancerul endometrial, cancer pulmonar şi cancer colorectal. Un studiu publicat in Jurnalul American de Nutritie Clinica a constatat că la pacienţii cu adenoame colorectale (un tip de polip care este precursorul pentru cele mai multe tipuri de cancer colorectal) nivelurile sanguine de licopen au fost cu 35% mai mici comparativ cu subiecţii de studiu cu nici un polip. Nivelurile sanguine de beta-caroten erau de asemenea cu 25,5% mai mici. Licopenul are rol si de protecţie a ADN-ului (materialul nostru genetic) din interiorul celulelor albe din sange.

PORTOCALE ROSII     

652x450_086573-cum-sa-folosesti-portocalele-rosii-in-bucatarie 

Cercetătorii italieni de la Universitatea din Milano au remarcat faptul că sucul de portocale roşii îi împiedică pe şoarecii folosiţi în acest experiment să se îngraşe.

În contrast, şoarecii care au primit porţii zilnice de suc de portocale dulci, o varietate mult mai populară pe plan mondial, au luat semnificativ în greutate, iar organismele lor au format depozite mari de grăsime.

Cercetătorii italieni consideră că proprietăţile benefice ale acestor fructe, cultivate în special în Italia şi în Statele Unite ale Americii, se datorează unor concentraţii ridicate de antocianină. Antocianina, un pigment roşu care conferă acestei varietăţi de portocale o culoare specifică, este un tip de antioxidant, despre care oamenii de ştiinţă afirmă că are numeroase proprietăţi curative.

Sucul de portocale roşii restricţionează capacitatea celulelor adipocite de a acumula grăsime, au afirmat cercetătorii de la Universitatea din Milano. Celulele adipocite se găsesc în special în zona taliei şi absorb grăsimea din fluxul sangvin, având capacitatea de a o stoca şi de a o transforma în energie.

            

                                              RODII de-ce-trebuie-sa-mananci-rodii-cat-mai-des_size1

Incununata de multe ori cu titluri ca „Super fruct”, „Fructul anului” sau „Fructul lunii”, rodia are rol de ingredient pentru bauturi, inghetata sau mancaruri in multe tari. O singura rodie pe zi asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic si vitaminele A si E.

Acest fruct contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde. In mod natural, rodia creste in zone ca Afganistan, Pakistan, Iran, Himalaya, nordul Indiei, dar se cultiva si in zonele mediteraneeana, caucaziana, Asia, Malayezia, Spania, California, Arizona etc.

Acest fapt este excelent pentru ca astfel au acces la fructe cat mai multi oameni. Sezonul rodiilor este toamna, in lunile septembrie-noiembrie, deci este anotimpul perfect pentru a face cure cu rodii.

Efectele rodiei

Insiram o pleiada de efecte benefice ale consumului de rodii: are efecte anti-imbatranire, lupta impotriva aparitiei unor maladii ca Alzheimer, cancer, boli de inima, artrite si chiar protejeaza creierul fatului. Este recomandat ca si femeile gravide sa consume suc de rodii deoarece protejeaza creierul micutilor de eventualele afectiuni ce pot aparea din cauza proastei oxigenari sau a circulatiei sangelui necorespunzatoare, a demonstrat un studiu realizat de catre Universitatea de Medicina St. Louis din Washington.

Alte proprietati medicale: se foloseste impotriva diareei, reduce febra (in unele cazuri), radacina este folosita pentru combaterea parazitilor intestinali (tenia), dar doar la indicatia medicului. De asemenea, sucul de rodie mai are efecte benefice asupra fertilitatii, in mentinerea tensiunii arteriale la cote normale, lupta impotriva cancerului de prostata, a osteoartritei si a hemoroizilor.

Suc de rodie

Specialistii in preventie recomanda sucul proaspat de rodii pentru calitatile sale extraordinare. O echipa de cercetatori americani a prezentat acum 2 ani, cu prilejul unui congres al cardiologilor, un studiu despre sucul de rodii. Cativa pacienti cu boli de inima care luau medicamente pentru reducerea colesterolului au baut timp de 3 luni suc de rodii (150 ml). Iar altii o bautura fara extract de rodii.

Primii si-au imbunatatit circulatia sangelui, iar starea celor care au consumat un suc oarecare s-a inrautatit. Cercetatorii au tinut sa precizeze ca sucul de rodii nu este un substitut pentru dieta si exercitii fizice. Datorita nivelului crescut de antioxidanti, nu doar persoanele bolnave pot consuma suc de rodii.
S-a observat ca sucul de rodii previne formarea placilor oxidate de colesterol rau (LDL) care duce la artrite si reduce cu 30% formarea acestui tip de placi in cazuri de ateroscleroza (un studiu pe 19 pacienti).

Rodia in cosmetice

Celebrul dermatolog Dr. Murad, cunoscut in toata lumea pentru produsele anti-aging, a descoperit ca extractele de rodie fac minuni si pentru piele. Fructul mai contine si acid elagic care este un puternic combatant al radicalilor liberi si are efecte anti-cancerigene, anti-mutagene, anti-virale, anti-carcinogene si ajuta la depigmentarea petelor cauzate de arsuri solare. Astfel au aparut cosmeticele anti-imbatranire si suplimentele alimentare pe baza de rodii. Si marile companii nu s-au oprit aici. Exista si un parfum cu note de rodie (Pomegranate Noir de la Jo Malone).

                              STRUGURI ROSIIred-grapes-1-500x500

Toamna este momentul optim sa profitam din plin de beneficiile unei cure cu struguri. De asemenea, este momentul in care se face simustul, adevarat aliment-medicament, ce are efectevitaminizante si detoxifiante.

Proprietatile strugurilor sunt determinate de compozitia lor deosebit de bogata: contin vitamine (A, C, B, D, E, P) minerale (calciu, fosfor, zinc, cupru, seleniu, magneziu, iod, fluor, cobalt), fibre, enzime, aminoacizi, zaharuri, acid tartric si citric, tanin, substante antioxidante (resveratrol, coenzima Q10, quercitina). Strugurii se pot consuma ca atare, cu tot cu coaja (contine o mare cantitate de antioxidanti – de exemplu resveratrol), sub forma de suc proaspat nealcoolizat (must) sau sub forma de vin (in cantitati moderate, 2/3 pahare/saptamana).

Au proprietati detoxifiante
In primul rand, strugurii au proprietati detoxifiante (la nivel circulator, digestiv, hepatic, renal), cu actiune diuretic-depurativa si laxativa. Au si efecte tonice asupra aparatului cardiovascular, ajuta la imbunatatirea circulatiei periferice (prin vasodilatatie), la normalizarea valorilor colesterolului, la eliminatea cristalelor de acid uric si a pietrelor de la nivel urinar si biliar.

Resveratrolul, puternic antioxidant si cardioprotector
In ultimii ani, a fost acordata o atentie deosebita antioxidantilor din struguri, in special resveratrolului, ce apartine grupului polifenolilor, cu efecte deosebit de puternice antioxidante si cardioprotectoare, imunomodulatoare, antiinflamatoare, neuroprotectoare. Resveratorlul se gaseste in cea mai mare concentratie in strugurii negri (in special in coaja lor), in samburii strugurilor albi si negri, in afine, merisor, mure, coacaze rosii si negre, mere cu coaja rosu inchis, prune inchise la culoare, nuci, rodii, varza rosie, ceapa rosie, fasole boabe de culoare neagra.

Tot mai multe studii au aratat ca resveratrolul actioneaza atat preventiv, cat si curativ la nivel cardiovascular, deoarece imbunatateste circulatia periferica si cerebrala, scade colesterolul “rau”, previne aparitia placilor de aterom. Datorita actiunii antioxidante, creste imunitatea, impiedicand atat dezvoltarea celulelor canceroase, cat si deseminarea lor.

La nivelul pielii hidrateaza si tonifica
Un component deosebit de important al strugurilor este uleiul continut de semintele de struguri, cunoscut si utilizat de sute de ani de bucatarii din Europa, datorita gustului aparte conferit bucatelor. In afara beneficiilor enumerate,strugurii se intrebuinteaza si in industria cosmetica si dermato-cosmetica, gratie proprietatilor antioxidante. Uleiul de samburi de struguri are efecte deosebite la nivelul epidermei, deoarece incetineste procesul de imbatranire si aparitia ridurilor, hidrateaza si tonifica pielea. Este indicat in special persoanelor cu piele sensibila, uscata. Se pot prepara masti hidratante, creme de zi si de noapte cu efect de hidratare, tonifiere, antiaging.
Puteti incerca o cura de struguri in caz de: anemie, astenie fizica si psihica, hipertensiune arteriala, varice, arteriopatii perferice, edeme, constipatie, afectiuni hepato-biliare, gastrite, litiaza biliara si urinara, hipercolesterolemii, arteroscleroza, obezitate, reomatism, guta, oboseala cronica, depresie.

                               ZMEURA fructe-zmeura

 Pana de curand, in majoritatea cartilor de plante medicinale zmeura era „onorata” doar cu cateva randuri. Rezultatele unor cercetatori germani referitoare la actiunea preparatelor din zmeura asupra aparatului reproducator femenin a facut insa ca aceasta „cenusareasa” sa fie pretuita nu numai pentru calitatile ei gustative, ci si pentru nenumaratele ei proprietati terapeutice.

   Cercetatorii olandezi afirma azi ca zmeura are capacitati antioxidante extraordinare, de 50 de ori mai mari decat capsunile, de 10 ori decat rosiile si de 3 ori decat kiwi. Madona, Gwineth Paltrow, Hilary Clinton, Uma Thurman, Natalia Portman si Alicia Silverston sunt admiratoare si consumatoare declarate ale acestor fructe.

Ce stim despre zmeura ?

Originea zmeurei nu este deplin cunoscuta, tratatele mentionand ca sursa incerta Asia Mica, unde planta crestea in stare salbatica pe muntele Ida, dupa care Linnaeus i-a dat denumirea in limba latina de Rubus Idaeus. Prima mentionare a zmeurei a fost intr-un tratat englez de plante medicinale, care dateaza din 1548.

Ceaiul din frunze de zmeura era folosit din cele mai vechi timpuri in medicina populara din unele tari din Europa, China si America pentru tratarea femeilor gravide care aveau probleme in timpul sarcinii. Zmeura era introdusa si in alimentatia fetelor, odata cu aparitia primei menstruatii. La noi, ceaiul din frunze era administrat in raceli, febra, dureri de cap, de stomac, de inima (combinat cu macese), iar ceaiul de mladite tinere se bea seara in afectiuni renale. Extern, frunzele uscate de zmeura muiate in apa calda se puneau pe „buboaiele vinete”, dupa care se legau cu o panza curata.

Zmeura – indicatii terapeutice

– Afectiuni respiratorii: datorita proprietatilor emoliente, expectorante si antifebrile zmeura s-a dovedit utila in raceli, bronsite acute sau cronice, congestie pulmonara, tuberculoza pulmonara (adjuvant) si tuse (efect antispastic al flavonoizilor). Se recomanda 4-6 linguri pe zi de sirop de zmeura. Ceaiul din frunze indulcit cu miere se indica in raguseala persoanelor care isi solicita excesiv corzile vocale (cantareti, actori, profesori). In astmul bronsic se recomanda cate 50 g de decoct din radacini de zmeura, de 4-6 ori pe zi (se fierb 50 g de radacini la 0,5 l de apa timp de 30-40 minute).

– ORL: curele de zmeura si gargara cu decoct obtinut din 2-3 lingurite de frunze la o cana de apa clocotita se recomanda in amigdalite recidivante (mai ales la copii), raguseala, inflamatii gingivale, faringite si laringite.

– Sistemul digestiv: pulberea din frunze de zmeur contine fibre un un excelent efect de reglare a digestiei in caz de constipatie (se iau 4 lingurite de pulbere pe zi). Cura cu zmeura proaspata urmata timp de 12 zile, sustinuta de un tratament cu 2-3 cani de ceai de zmeura pe zi, este utila in caz de colici stomacale (mai ales la copii), hiperaciditate gastrica, pirozis, enterocolite, reflux gastroesofagian, gastrite hiperacide si ulcer gastric sau duodenal. Taninul din compozitie are efecte reglatoare antidiareice, flavonoizii regleaza spasmele gastrointestinale, iar vitamina K opreste sangerarile in caz de rectocolite hemoragice.

– Afectiuni renale: flavonoidele din zmeura au efect antispastic, antiinflamator si antimicrobian, reducand colicile renale si infectiile urinare din cistite, pielite, nefrite, uretrite sau prostatite.

– Afectiuni genitale femenine: extractele din muguri si mladite de zmeur (administrate cu 15 minute inainte de masa, in doze de 1,5 ml de 2-3 ori pe zi) calmeaza sangerarile vaginale anormale, fortifica peretele uterin, relaxeaza uterul,  echilibreaza fluxul sangvin catre organele reproducatoare si trateaza ciclul menstrual neregulat (frecvent la pubertate si la menopauza). Alte boli feminine tratate cu zmeura sunt amenoreea, dismenoreea, tulburarile din pre- si menopauza (bufeuri, transpiratii excesive, prurit genital), menoragiile, metroragiile, tulburarile de libidou, frigiditatea, vaginita, iminenta de avort (prin efect relaxant uterin) si hirsutismul. Ceaiul din frunze de zmeura este si un ajuvant in infertilitate, facilitand nidarea ovulului fecundat in peretele uterin. In general, tulburarile grave de ciclu menstrual, care nu au raspuns la nici o alta forma de tratament, au fost ameliorate in cateva saptamani de tratament cu 3-4 cani de ceai de zmeura pe zi.

– In sarcina, administrarea de ceaiuri din frunze de zmeura are actiune uterotonica, care poate reduce perioada de travaliu, fortifica muschiul uterin (prin actiunea unui alcaloid numit fragrine), obtinandu-se astfel contractii mai puternice si dilatarea colului uterin, usurandu-se expulzarea copilului si a placentei.

– In diabet se recomanda cure indelungate cu zmeura pentru stabilizarea glicemiei si pentru stimularea secretiei de insulina a pancreasului. Este necesara colaborarea cu medicul curant pentru a se evita pericolul aparitiei hipoglicemiei. Zmeura poate fi consumata de diabetici deoarece cele doua glucide din zmeura (fructoza si xilitolul – util si in prevenirea cariilor) nu cresc glicemia.

– Afectiuni reumatismale: zmeura trateaza artrita si guta, mai ales datorita efectelor analgetice si antinflamatoare ale derivatului de acid salicilic continut de catre toata planta, dar si a inhibarii enzimelor COX-I si COX-II.

– In obezitate se recomanda cura cu cate 200 g de zmeura. Fructele sunt benefice deoarece contin doar 60 calorii la o cana de 125 g. Planta reduce secretiile gastrice si spasticitatea stomacala, micsorand sau suprimand apetitul (in special pofta de dulciuri).

– Oftalmologie: compresele cu ceai de zmeura sunt utile pentru aplicatii pe ochi in caz de conjunctivite sau pentru imbunatatira vederii.

– Cancerul: acidul elagic, acidul salicilic si flavonoidele (quercitina) din zmeura confera efecte de inhibare a dezvoltarii celulelor canceroase. La femei zmeura este recomandata in uterul fibromatos, chisturile ovariene, nodulii mamari (actiune de resorbtie a nodulilor) si fibromul uterin. Se recomanda administrarea pulberii din frunze uscate de zmeura, cate o lingurita de 4 ori pe zi, care se tine sub limba timp de 15-20 minute, dupa care se inghite cu apa. Curele trebuie sa dureze 2 luni sau mai mult, in cancerul de colon, esofag, ficat, plamani, limba si piele. Daca se constata aparitia constipatiei se vor lua laxative.

– In uz extern frunzele de zmeura se folosesc sub forma de decoct concentrat in gargare (avand si efecte calmante in nevralgii dentare), in spalarea ranilor sau arsurilor, in eruptii tegumentare, abcese si furuncule.

Contraindicatii: din cauza continutului in oxalati consumul indelungat sau in cantitati mari de zmeura sau de preparate din frunze este contraindicat la cei care au litiaza biliara sau renala. Oxalatii pot bloca asimilarea calciului din alimentele ingerate. Prin efectul astringent datorat continutului mare de tanin, frunzele de zmeura pot reduce secretia lactata, fiind contraindicate in perioada de alaptare. Dupa consumarea unei cantitati de 200-300 g de zmeura nu se va mai manca nimic minim 4 ore, deoarece planta reduce secretiile gastrice, impiedecand digestia alimentelor. Asocierea cu zahar contracareaza efectul benefic al zmeurei in ulcer. Aceasta asociere este interzisa la pacientii cu diabet. Pentru tonifierea muschiului uterin si pentru o buna relaxare a colului in travaliu preparatele din frunze de zmeura nu se recomanda sa se ia in primele doua trimestre ale sarcinii.

Nu pot sa am pretentia ca am epuizat tot materialul informativ despre zmeura existent si disponibil la ora actuala. Nu am relatat despre retetele de preparare ale sucului, siropului, dulcetii, otetului, serbetului sau inghetatei pentru ca a trebuit sa ma axez pe latura de fitoterapie, avand in vedere ca sanatatea primeaza. O ultima recomandare: conservati zmeura proaspata prin congelare! O veti avea astfel la indemana tot timpul anului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s