Baba Dochia, Mărţişorul

Publicat pe Actualizat pe

imagesCAR3XK1W

Ziua Babei Dochia cade întodeauna de 1 martie. Nu întâmplător, tot Dochia se cheamă în tradiţia românească şi fiica lui Decebal care s-ar fi măritat cu împăratul Trăian, cuceritorul Daciei.

Baba Dochia, prima dintre cele 9 babe care reprezintă nouă zile, înseamnă începutul primăverii. De 1 martie, fiecare îşi alege ,,baba”, adică alege una dintre cele opt zile care urmează, ca să ştie cum îi merge tot anul: bine la vreme frumoasă şi rău la vreme rea.

Mărţişorul este un obicei românesc străvechi, care se practică şi astăzi, nu numai la ţară, ci şi în oraşele mari. Bărbaţii, în această zi, fac cadou, fetelor şi femeilor, mici podoabe prinse cu şnururi făcute din aţă albă şi roşie. Este limpede faptul că această tradiţie provine de la geto – daci, când mărţişorul, ca obiect, era probabil considerat talisman solar, ziua de 1 martie fiind o sărbătoare a venirii primăverii.

Ziua Babei

 Aceste zile sunt legate de 1 martie (ziua Babei Dochia). După cum se spune că Baba Dochia şi-a lepădat cele 9 sau 12 cojoace, zilele babei sunt 9 sau 12. Ele încep de regulă după 1 martie, dar, de la an, în funcţie de vreme, pot fi şi înainte şi chiar mai târziu, până dincolo de jumătatea lui aprilie.

Dacă zilele babei cad înainte de 1 martie, de ziua Babei Dochia, primăvara va fi foarte caldă. Zilele schimbătoare care urmează după cele nouă zile ale babei (cele,,nouă babe”) se numesc ,,împrumuturi”, prima zi împrumutată se cheamă ziua sturzului, a doua a mierlei, a treia a cocostârcului (deoarece în aceste zile se întorc păsările călătoare)…Iar cea de pe urmă este ziua mieilor, fiindcă în această perioadă încep să fie tăiaţi miei.

Baba Dochia nu-şi schimbă niciodată năravul prost în privinţa vremii, zilele sale fiind urâte şi schimbătoare în fiecare an. Dar după babe vin Moşii sau Sfinţii, tot în număr de nouă, cu zile frumoase şi liniştite.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s