Tort de ciocolata

Publicat pe Actualizat pe

 

Aniversarea unui anisor de activitate pe blog ,,Buburuza Bucatareasa”!!!

08.martie.2013 090

Ador ciocolata si ador momentele speciale! Am ajuns la reteta cu numarul 200! Frumos, stiu…si mie imi place ideea. Am pregatit acest minunat tort de ciocolata pentru toti ,,bucatarasii,, si pentru voi  toti cei care sunteti alaturi de mine la fiecare reteta, la fiecare postare vesela sau serioasa!😀

8 martie 2013 - Buburuza 027

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 oua
  • 8 linguri cu varf zahar
  • 6 liguri ulei
  • 2 linguri apa rece
  • 6 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 praf de copt
  • sare
  • Crema de ciocolata:
  • 2 oua
  • 60 g zahar
  • 200 g ciocolata amaruie (85% cacao)
  • 50 ml cafea
  • 200 ml frisca
  • Glazura de ciocolata ,,Glassa a specchio di Faggioto,, – lucioasa ca oglinda
  • 450 g zahar
  • 150 g cacao
  • 350 ml apa
  • 300 ml smantana dulce
  • 2 pliculete gelatina
  • (termometru pentru bucatarie)
  • Sirop: 3 fiole de rom si 50 ml apa sau 200 ml brandy

Mod de preparare

08.martie.2013 00308.martie.2013 004

Blatul:Batem spuma albusurile cu sare.

08.martie.2013 007

Galbenusurile le frecam cu zaharul pana cand isi schimba culoarea si devin galben pal. Apoi adaugam treptat lingura cu lingura uleiul fara a ne opri din mixat ouale. In final adaugam apa.

08.martie.2013 00808.martie.2013 012

Faina, cacao si praful de copt il amestecam si-l cernem. Adaugam treptat la galbenusurile de oua, iar in final adaugam albusurile.

Tapetam cu unt si faina o tava cu margine detasabila, turnam compozitia in tava, tragand putin spre margine compozitia, are tendinta de a se umfla mai mult in mijloc.

08.martie.2013 053

Timp de coacere: 35 minute, cuptorul sa fie preincalzit, la inceput un foc mediu, apoi reducem temperatura (facem testul cu scobitoarea). Dupa ce se raceste putem scoate blatul din tava si o taiem in trei parti egale.

08.martie.2013 03708.martie.2013 04108.martie.2013 042

Crema de ciocolata: mixam albusurile cu 30 g zahar, galbenusurile cu celelate 30 g zahar.

08.martie.2013 039

Topim ciocolata (de preferat o ciocolata amaruie, concentrata, de calitate, am folosit Heidi 85%, dar cel mai bine era varianta ,,Lindt,,).

08.martie.2013 044

Lasam ciocolata sa se raceasca putin (40 C), apoi adaugam treptat cafeaua si nu ne oprim din amestecatul compozitiei. Cafeaua trebuie sa aiba aceasi temperatura cu ciocolata topita.

08.martie.2013 04708.martie.2013 050

Adaugam ciocolata la galbenusuri si adaugam spuma de oua si frisca. Omogenizam totul cu grija pentru a nu strica consistenta spumei cu miscari de rotatie de jos in sus.

Glazura lucioasa ca oglina ,,Glassa a specchio di Faggiotto”

08.martie.2013 058

Omogenizam toate ingredientele (zahar, cacao, apa, smantana), le punem la fiert la foc mic.

08.martie.2013 06108.martie.2013 062

Timp de ferbere: 10 minute. Temperatura trebuie sa ajunga la 108 C, aici ne-ar fi de folos un termometru de bucatarie.

08.martie.2013 067

Atentie: glazura are tendinta de a creste in dimensiune si de a da pe afara. Dupa ce a fiert 10 minute, lasam glazura sa se raceasca pana cand ajunge la 40-50 C, timp in care pregatim gelatina.

08.martie.2013 06908.martie.2013 072

Omogenizam glazura cu gelatina, obligatoriu strecuram glazura si incepem glazurarea.

08.martie.2013 055

Blatul taiat in trei. Asezam prima felie pe o tava ingusta care sa ne ajute la scurgerea in exces al glazurii, deci sa aiba aceasi dimensiune cu blatul si sa nu retina glazura. Ungem prima felie de blat cu jumatate din cantitatea de crema. Al doile blat il insiropam (ingredientele de mai sus), ungem cu crema ramasa. Asezam si a treia felie de blat. (daca dorim sa ornam tortul cu floricele din crema, pastrati 4-5 linguri de crema la rece)

08.martie.2013 077

Asezam tortul pe un gratar deasupra unel tavi adanci. Turnam cu grija glazura care se va scurge usor si peste marginile tortului, cantitatea scursa o putem recupera din tava. Aceasta glazurare o facem de minimum 5 ori cu pauze intre glazurari de 3-5 minute.

08.martie.2013 079

Atentie: nu intindeti cu nici un obiect glazura de deasupra tortului, ii veti strica luciul ca oglinda.

8 martie 2013 - Buburuza 020

Putem orna tortul cu mici foricele din crema de ciocolata, migdale razuite, fistic macinat si ornamente aurii sau argintii.

8 martie 2013 - Buburuza 026

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s