Vinerea Seacă ( 03 mai 2013)

Publicat pe

cruce51_1_

Vinerea Paştilor se mai numeşte Vinerea Patimilor sau Vinerea Mare. Numele de Vinerea ,,Seacă” vine de la faptul că în această zi este datina a se ţine post negru; altfel spus, nu se mănâncă şi nu se bea nimic toată ziua. Cei ce ţin acest post sever cred că Dumnezeu îi va ajuta să scape de boli, să le meargă bine tot anul, scăpând de nevoi şi de necazuri.

La români, toate vinerile sunt ţinute de sfinte şi presupun postirea. Iată o legendă despre puterea zilei de vineri:

,,O nevastă a îndrăznit într-o vineri să facă leşie spre a fiebe cămăşile. Iată că, pe când turna ea leşia în ciubarul cu cămăşile, a sosit la dânsa o babă care, fără să zică nimica, stătea ca o stană de piatră lângă ea şi se uita cum toarnă leşie peste cămăşi. Nevasta s-a speriat şi a fugit la o vecină să-i povestească tărăşenia. Vecina i-a spus:

–         Vai, dragă vecină, aceea nu e babă oarecare, cum crezi tu, e Sfânta Vineri, care a venit să te pedepsească că speli în ziua ei. Dar tu nu ai grijă, fă cum te-oi învăţa eu… Trebuie s-o faci să plece cât mai repede din casa ta! Fii atentă…

Nevasta s-a întors acasă tot într-o fugă, strigând: ,,Sus pe vârful dealului,/Dealul Galileului/Arde straşnic un foc mare/Cu pară până la soare,/De se vede-n lumea largă/Şi se miră lumea-ntreagă.”

Auzind acestea, Sfânta Vineri a şi ieşit din casă zicând..Para aceea poate să-i ardă pe copiii mei!” şi a început a alerga spre casa ei, să vadă ce s-a întâmplat. Nevasta s-a închis în casă şi, pe când tremura de frică că se întoarce Sfânta Vineri, i-a auzit doar glasul:

–         Cu minte a fost cel ce te-a învăţat să faci cum ai făcut, că altminteri rău ai fi păţit…”

Am citat această legendă fiindcă ea este interesantă din punctul de vedere al dispariţiei credinţelor pagâneşti sub influenţa creştinismului: Sfânta Vineri se teme ca nu cumva focul de pe ,,dealul Galileului”să-i omoare copiii…

Legenda mai spune că, de la acea păţanie a nevestei, femeile ţin cu straşnicie vinerea, mai ales Vinerea Mare. Nici pâine nu se coace în această zi.

Vinerea Mare este o zi a durerii.

Mulţi credincioşi  se spovedesc doar în Vinerea Mare, căci este ştiut că măcar în ultima clipaă trebuie să te împărtăşeşti şi să primeşti cum se cuvine Sfintele Paşti.

În Vinerea Seacă a rămas obiceiu din vechime să se vegheze în biserică. Clopotele nu se trag, fiindcă aşa cum nu se trag după înmormântarea unui mort, nu se mai trag nici după înmormântarea Domnului Isus Hristos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s