Mancare turceasca de fasole cu rosii si cimbru

Publicat pe Actualizat pe

Fasole cu rosii si cimbru 023

O mâncare de origine turcească, gustoasă caldă dar şi rece. Bucătăria turcească este urmaşa tradiţiilor culinare otomane. Şi cum imperiul otoman a intrat în contact cu multe alte popoare, nu este de mirare că specialităţile turceşti sunt atât de variate, cu influenţe atât asiatice, cât şi balcanice.  Sud estul Turciei este faimos pentru reţete de kebab, baklava si kadayif. În partea de vest, unde se cultivă intensiv măslinii, bucătăria turcească foloseşte mult măslinele şi uleiul de măsline. Legumele şi verdeţurile sunt nelipsite în mâncarea din zonele învecinate Mării Mediterane, Mării Egee şi Marmara. În mod surprinzător, turcii se dau în vânt şi după paste, dar numai în anumite zone, de exemplu în Anatolia.  Chiar dacă în ultimii ani şi viaţa lor este agitată, ca şi a noastră, turcii preferă încă mâncarea gătită în casă, iar o masă în familie tradiţională include legume, atât în mâncare cât şi în salată, carne tocată şi pilaf de bulgur, alături de un sos făcut din iaurt şi castraveţi (influenţă grecească). O altă masă tradiţională este cea formată din carne şi fasole uscată, consumată cu pilaf de orez.  Sursa: Bucătaria turcească

Ingrediente

  • 500 g fasole pastai
  • 2 cepe
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2 rosii
  • 1 lingurita chimen
  • 400 ml bulion
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper
  • 1 lingura cimbru
  • ulei

Mod de preparare reteta

 Fasole cu rosii si cimbru 001

Curatati pastaile de codite si de ate deoarece acestea nu se fierb si raman tari. Spalati fasolea. Intr-o oala fierbeti apa si apoi adaugati fasolea pastai pentru 8-10 minute, in functie de grosimea lor. Pastaile trebuie sa isi schimbe  culoarea si sa se inmoaie putin, fara sa fie complet gatite. Apoi strecuram fasolea. Daca folositi pastai inghetate, nu trebuie sa opariti pastaile.

Fasole cu rosii si cimbru 009

Curatam si spalam ceapa si usturoiul. Tocam ceapa si usturoiul.

Fasole cu rosii si cimbru 012

Punem ceapa la calit in ulei pentru 2-3 minute, apoi adaugam usturoiul taiat rondele pentru 1 minut, apoi rosiile spalate si tocate marunt.  Lasam totul sa se caleasca 2-3 minute.

Fasole cu rosii si cimbru 007Fasole cu rosii si cimbru 005

Punem chimen, zahar, sare si piper in bulion. Daca bulionul este prea gros putem adauga 1 pahar de apa (este recomandat adaugarea unui pahar de apa, ajuta la fierberea fasolei in cuptor).

Fasole cu rosii si cimbru 014

Fasole cu rosii si cimbru 016Fasole cu rosii si cimbru 018

Fasole cu rosii si cimbru 019

Intr-un vas, tava yena punem ceapa cu rosiile calite, fasolea, bulionul cu condimentele si deasupra o lingura de cimbru.

Dam tava la cuptorul incalzit pentru 40 minute pana cand bulionul incepe sa scada.

Fasole cu rosii si cimbru 027

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s