Baiț pentru carne de friptură(la cuptor sau grătar)

Posted on Updated on

01. mai 049

Am adus o rețetă de friptură atât de bună și are la bază o metodă atât de simplă dar foarte importantă în modul de pregătire a cărnii. Există mai multe feluri de a prepara carnea:

– fierberea prin expansiune: fierberea în apă, fierberea înăbuşită în vapori;

– fierberea prin concentrare: expunerea la foc descoperit la grătar sau la frigare, frigerea sau prăjirea într-un corp gras.

Toate sunt gustoase și sigur aveți o rețetă preferată prin aceste metode de preparare a cărnii.

Varianta mea, preferata mea este prepararea cărnii cu ajutorul baițului sau al marinării așa cum se mai cheamă în anumite zone ale țării. Vă voi prezenta o rețetă de baiț, care poate fi valabilă, potrivită pentru mai multe tipuri de carne.

Rețetă baiț

  • carne(pui, curcan, miel, porc)
  • ceapă albă
  • usturoi
  • cimbru
  • sare, piper măcinat
  • vin alb demisec pentru carnea de pui, curcan
  • vin roșu demisec pentru carnea de curcan, miel, porc
  • (cantitățile după gust și preferințe)

Modul de pregătire a fripturii

Spălăm și curățăm carnea(îndepărtăm pielițele, resturi de grăsime, zgârciuri, etc.)

Pregătirea cărnii în baiț

Curățăm și spălăm ceapa și usturoiul. Ceapa o tăiem felii mai groase, usturoiul rondele. Crestăm carnea, fie tăiem fâși adânci până la os(dacă ne permite carnea) sau facem cu cuțitul găuri de 1,5-2 cm. Punem sare, piper și cimbru, masăm :)) astfel fiecare bucată de carne.  Umplem spații crestate cu feliuțele de ceapă și usturoi. Așezăm carnea într-un vas adânc și-l stropim din abundență cu vinul potrivit(vezi rețetă). Aproximativ 40-50 ml vin/bucată de carne. Acoperim vasul cu folie alimentară și-l dăm la rece cel puțin pentru 12 ore. Eu, pun carnea la baiț seara și-l pregătesc a doua zi la prânz.

01. mai 045

Modul de gătire poate fi: în cuptor pe o tavă tapetată cu hârtie pentru copt, tavă yena sau cea mai interesantă variantă pe un grătar cu jar la iarbă verde :)). Așezăm carnea pe tava tapetată cu hârtie pentru copt și-l stropim cu ulei de floarea soarelui.

Garnitura perfectă

  • cartofi
  • ciuperci
  • sare, piper
  • cimbru
  • ulei de floarea soarelui

Pentru o garnitură rapidă și delicioasă vă sugerez cartofi și ciuperci copți lângă friptură. Curățăm și spălăm cartofii și ciupercile(lăsăm ciupercile întregi, ar fi păcat să le ciopârțim, aspectul savurosul îl au dacă rămân întregi), cartofii îi tăiem în 4-5 părți. Punem cartofii într-un vas adânc, stropim cu ulei, presărăm sare și cimbru. Amestecăm foarte bine toate ingredientele cu cartofii. Ciupercile le sărăm și piperam. Pe jumătate de tavă așezăm carnea, pe cealaltă jumătate cartofii iar ciupercuțele deasupra cartofilor.

01. mai 048

Timpul de pregătire

Dacă carnea este de pui, putem să punem garnitura de la început lângă carne, timpul de preparare va fi unul aproape egal, 40-45 de minute.

Carnea de curcan și porc au nevoie de un avans, abia după 30 minute adăugăm și garnitura la coacere și le lăsăm îmreună încă 35-40 de minute.

În cazul mielului avansul este și mai mare, la foc mai mic 45 minute apoi venim cu garnitura și le lăsăm împreună încă 35-40 de minute. Înainte să scoatem friptura din cuptor îl mai stropim odată cu vin.

Putem adăuga și legume: roșii, ardei gras, kapia.

Lângă această minune de mâncare se poate servi un mujdei de usturoi, sos Tzatziki și salată de verdețuri.

01. mai 051

2 thoughts on “Baiț pentru carne de friptură(la cuptor sau grătar)

    Rocsy Ciobanu said:
    1 Mai 2014 la 19:40

    O bunatateeeee….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s