Rusalii

Publicat pe

pentecost

Rusaliile (din latină rosalia) (cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh (Sfântului Spirit)) reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duhasupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumireade Cinzecime (în latină Pentecostes, în franceză Pentecôte, în germană Pfingsten, în maghiară Pünkösd etc.).

Creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în zona Moldovei și a Transilvaniei, 7 zile în zona Munteniei și a Olteniei, iar în zona Banatului, timp de 8 zile.

În tradiție se spune că cei care nu țin sărbătoarea de RUSALII vor fi pedepsiți de Iele. Reprezentări mitice feminine, Rusaliile sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Împarat și spirite malefice, scrie romanianmonasteries.org. Ielele, așa cum li se mai spune, sunt spirite rebele ale morților care, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare si au petrecut Paștele cu cei vii, refuză să se mai întoarca în lacașurile lor pământene și încep să facă necazuri oamenilor. Sătenii se fereau să le rostescă numele, astfel ca „Iele” a devenit cel mai popular cuvânt la adresa lor și provine, de fapt, de la pronumele personal „ele”.

În unele zone se spune că Ielele ursesc copiii la naștere și prezic moartea oamenilor. Ca să se ferească de duhurile rele, oamenii își împodobesc locuințele cu leuștean, tei, usturoi, dar încearcă și să îmbuneze spiritele morților cu ofrandele specifice. Rusaliile îi pedepsesc și pe aceia care lucrează în această zi considerată a dansului lor și nu o prețuiesc.

La sate în special se păstrează tradiția ca în această zi să se ducă la biserică pentru sfințirea crengilor de tei și nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli. Aceste crenguțe se agață apoi la strașina caselor sau la icoane. Se spune că acestea te vor apăra de cele rele.

Preoții și sătenii ies pe câmp în ziua a doua de RUSALII pentru a sfinți apa și a stropi câmpul, crezându-se că, astfel, nu va bate grindina.

Se mai spune că de la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să culegi plante tămăduitoare.
http://www.romaniatv.net/rusalii-2014-traditii-si-obiceiuri-in-duminica-mare-iata-ce-nu-trebuie-sa-faci-in-aceasta-zi_150002.html

821362_53504832_resize (1)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s