Prăjitură cu banane și coajă de chitră (lămâie, portocale)

Posted on

05.aug 023

Un desert fin, o prăjiturică 100% de casă, sănătosă și bună … bucuria copiilor dar și al adulților. Combinația de banane cu pandișpan moale este excepțională. Vă recomand această variantă – chitră- dar se poate folosi și altă variantă de fructe confiate.

Chitră

cidra-470x313

Originar din văile meridionale ale munților Himalaya și din Indochina, chitrul a fost adus în Persia cu mai multe secole înainte de Hr. Grecii au fost primul popor care l-a cultivat începând din secolul IV înainte de Hr. Portocalele și lămâile își fac apariția mult mai târziu, chitra fiind timp de mai multe secole singurul fruct cunoscut dintre citrice și cel mai vechi reprezentant al acestora.
De mai multe milenii, chitra este recomandată în mod tradițional în tratarea reumatismelor articulare. În uzul extern, acesta este recunoscut pentru calitățile sale tonifiante și purificatoare.

 

Ingrediente

  • 3 banane
  • o cutiuță de coajă de chitră (6-7 linguri de coajă confiată de lămâie sau portocală)
  • 5 ouă
  • 10 linguri de zahăr
  • 10 linguri de ulei
  • 10 linguri de făină
  • 2 esențe de lămâie
  • 1 praf de copt
  • sare
  • pentru uns tava unt și pesmet

Pentru siropul de lamâie

  • 200 g zahăr pudră
  • zeama de la o lămâie

Mod de pregătire rețetă

prajitura cu banane 002

Omogenizăm foarte bine gălbenușurile cu zahărul, esențele de lămâie și uleiul.

prajitura cu banane 004

Batem albușurile cu un praf de sare.

prajitura cu banane 007prajitura cu banane 009

Adăugăm făina amestecată cu praful de copt (cernută), adăugăm spuma tare din albuș.

Ungem cu pușin unt o tavă de prăjitură (yena) și o pudrăm din belșug cu pesmet.

prajitura cu banane 013prajitura cu banane 015

Curățăm bananele de coajă și le tăiem în rondele de 1-1,5 cm grosime.

prajitura cu banane 016

Așezăm rondelele pe fundul tăvii.

prajitura cu banane 018

Turnăm aluatul peste banane.

prajitura cu banane 023

Deasupra punem coaja mărunțită de chitră, portocală sau lămâie. Punem tava în cuptorul încălzit. Timp de coacere 30 minute la foc potrivit.

prajitura cu banane 026

După ce se răcește stropim cu siropul din zeamă de lămâie amestecată cu zahăr pudră.

05.aug 011prajitura cu banane 025

05.aug 014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s