Cum se serba 1 Mai muncitoresc!

Publicat pe

„Râde iară primăvara/ Peste câmpuri, peste plai, / Veselia umple țara, C-a venit Întâi de Mai!// Muncitorii au pornit/ Și-ntr-un glas s-au înfrățit! / Și ei azi sărbătoresc Unu Mai muncitoresc.// Înfrățiți azi cu țăranii, /Muncitorii-n joc și cânt, / Prăznui-vor în toți anii/ Libertatea pe pământ.// Peste mări și peste țări,/ Se adună pe cărări,/ Lumea toată în alai/ Pentru al nostru Întâi de Mai“.

5a2967947d8f

Acum, 1 Mai înseamnă distracție, cluburi, parade. În urmă cu trei decenii, 1 Mai însemna, în primul rând, manifestații.

1_mai_muncitoresc_by_optimus01-d5iqke0

Ziua Internațională a Muncii era marcată de defilări grandioase. De la pionieri la țărani, de la muncitori la profesori, toți erau scoși în stradă cu stegulețe în mână.

Cu câteva zile înainte semnai convocatorul că vei fi la manifestație. „Nu erai obligat să vii, dar dacă nu veneai te ținea minte și dacă aveai nevoie de ceva ei spuneau «nu avem!», povestesc cei care participau la manifestații.

Așa că în dimineața zilei de 1 Mai oamenii muncii se îmbrăcau cu ce aveau mai frumos prin șifonier și mergeau la manifestație. Li se dădeau stegulețe, pancarte sau tablouri cu membri ai PCR și apoi frumos încolonați treceau prin fața tribunei oficiale de pe bulevardul Tomis. Mai rău era de cei cu rezultate deosebite pentru că trebuiau să-și pună în piept toate tinichelele ca să arate ce rezultate deosebite are. „Cineva anunța: «Acum, urmează unitatea cutare, care a obținut rezultate în producție…» Niciodată nu se vorbea de rău. După ce plecai de acolo reveneai la locul tău, dar acolo se vorbea numai de realizări“, povestește un fost membru de partid.

texte-de-lozinci-in-1989-18367173

Manifestațiile țineau până la ora prânzului, timp în nicio alimentară nu se vindeau băuturile alcoolice. „După aia, năvăleau în cârciumi și apărea vinul pelin și oamenii nu se mai dădeau duși acasă“, povestesc oamenii.

Cum a apărut sărbătoarea

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

În România, această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă, în 1890. În perioada regimului comunist, 1 Mai era motiv de propagandă și manifestații uriașe. Muncitori, țărani, intelectuali sau elevi , cu toții se strângeau pentru a demonstra în sincron prin fața autorităților.

 

http://www.reporterntv.ro/stire/cum-se-serba-1-mai-muncitoresc-in-timpul-manifestatiilor-in-alimentari-nu-se-vindeau-bauturi-alcoolice-galerie-foto

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s